Koláče Našich Starých Mám: 3* CHUDOBNÍ RYTIERI

24. února 2016 v 16:15 | Polly |  Niečo extra
Ďalší tradičný recept z kuchársky Hany Sedláčkovej otestovaný. K úvodu - ja som si vždy myslela, že francúzsky toast je obyčajný chleba vo vajci.
Nevedela som, že je to o tom, že je na sladko... a tiež, že u nás na slovači je to vlastne niekdajší bežný recept chudobnejších domácností. Je to to, čo moja mama volá "chleba v cukri", čo som si v živote nevedela poriadne predstaviť. Buď bol vo verzii ako Chudobní rytieri, alebo to bol ozaj do vody namočený chleba posypaný cukrom, čo ma trochu zaráža, ale zasa nebudem hovoriť, že to asi bude hnusné, keď Chudobných Rytierov som sa nevedela dojesť :D. Suroviny sú nasledovné:

- 250g mäkkého tvarohu (použila som jemný hrudkavý Rajo a chutil mi viac ako iba jemný druhýkrát)
- Citrón
- Cca 10 kúskov bieleho sendviča
- 250ml mlieka
- 1 vajce
- Práškový cukor
- Vanilínový cukor
- Olej
Potom ešte vraj hrozienka, ale ja ich neľúbiť, takže nebolo a nechýbalo. Na druhej strane, do tvarohu môžete zakomponovať aj ovocie a bude to skvelé. Skrátka - podľa preferencií a fantázie :). Tvaroh si vymiešame podľa chuti s práškovým cukrom. Nastrúhame do neho kôru z jedného citróna a ten určite musí byť, pretože dodáva skrátka dokonalú chuť. Urobíme si klasické "lepeňáky", ale sendviče natrieme naozaj hrubou vrstvou tvarohovej nátierky. Rozšľahané vajce rozmiešame v mlieku. Necháme si na panvici rozpáliť olej... ehm... dosť oleja ... ale toto je o našich babkách, nie o súčasných bio-eko-figúra trendoch... a potom sendviče namočíme z oboch strán vo vajíčku s mliekom a vypražíme na oleji.
Vraj som mala namáčať len zľahka, ale ja som proste normálne obe strany namočila a dobre bolo! Hotové sendviče pocukrujeme vanilínom s práškovým cukrom. Viem, že mi toho veľa v živote ušlo, ako napríklad ochutnanie chlebu vo vajci na sladko...takže som bola dosť prekvapená tým ako šialene DOBRE to chutilo. V sekunde som sa rozhodla, že to bolo to najsuper, čo som zatiaľ z kuchárky pripravila, aj keď sa rozplývam pri každom recepte.
No a keď ste rovnako mlsní ako ja, pokojne si ešte na vrch kvapnite javorový sirup. Je to jedna báseň!
 


Komentáře

1 Lennie Lennie | Web | 24. února 2016 v 18:36 | Reagovat

Tento recept mi akurát pripomenul "chleba vo vajci", čo som si robila nedávno na raňajky, totiž, nebolo mi treba ani ten cukor, pretože ten chlieb, čo som mala kúpený, bol taký sladký, že keď som ho obalila a vypražila, chutilo to skôr ako palacinky :D :D Už teda chýbal len ten tvaroh...

2 StandyB StandyB | 24. února 2016 v 19:47 | Reagovat

jaj škoda, že ja už chleba nejem :D he he inač by som rada ochutnala lebo ja som proste takyto podobny zazrak este nejedla :)

3 Polly Polly | Web | 24. února 2016 v 20:40 | Reagovat

[1]: nahodne verzie su najlepsie xD

[2]: treba aj zhresit xD ..ak uz mas dobre nastartovany metabolizmus, tak ti to nic neurobi :)

4 BB BB | Web | 26. února 2016 v 14:49 | Reagovat

Jamie Oliver hovorí, že francúzske toasty treba máčať poriadne! =D .... ja pečivo takto na sladko robím, keď potrebujem minúť nejaké staršie kusy - vieš, keď mi ostane lupačka alebo biely toastový chlieb. A tých verzííííí - s nutelou, so slaným karamelom, lemon curdom, s kúskami čokoláááády.... a je to rýchle.
Kks... ale tieto "tradičné" názvy či "naše varianty" na dezerty, ktoré poznáme (aj) zo sveta... vôbec som netušila. Nikdy som o chudobnom rytierovi nepočula.=D ... Ale to možno aj preto, že som netrávila čas so svojou starou materou.=D

5 Polly Polly | 26. února 2016 v 22:06 | Reagovat

[4]: jamie ma vzdy pravdu!:D

6 Van Vendy Van Vendy | Web | 28. února 2016 v 20:58 | Reagovat

Francouzské topinky nebo spíš tousty jsou vážně dobré a jako moučník, když momentálně není nic po ruce, je to dobrá rychlovka. Dá se použít jakýkoliv bílý chléb, nebo veka, nebo toustový chléb. A dají se udělat v různých variacích, já našla jednu takovou rafinovanou, kde se chlebíky nespojují tvarohem, ale máčejí se samostatně ve vaječné směsi s cukrem a trochou mléka a třeba i skořice a pak se obalují v ušlehaném sněhu z bílků. A teprve pak se osmaží, jsou takové nadýchnutější. Potřou se zavařeninou nebo pokladou ovocem a tvarohem...
Prima receptík. Naši předci, nebo spíš naše předkyně, nebyly vůbec hloupé - naopak, musely si poradit i s málem. Není problém udělat vymazlený recept s desítkou různých luxusních přísad, ale udělat něco dostupného, jednoduchého a přitom chutného, to už je kumšt.

7 Polly Polly | Web | 28. února 2016 v 21:51 | Reagovat

[6]: VEKA!!! boze.... tento vyraz som hladala, dakujem xD...ano, to je presne ten chlebik, co som povodne k tomuto receptu chcela, ale vôbec som si nevedela spomenut na nazov, ked som volala drahemu, ked bol v obchode XD
a ano..so vsetkym suhlasim... nasi predkovia si vedeli poradit so vsetkym. Spominam si ako mi mama vravievala, ze ked nebolo ani na zuvacku, tak sa zuvala zivica zo stromu a podobne xD

8 StandyB StandyB | 29. února 2016 v 23:23 | Reagovat

[5]: planujem zhresit :D makronkami :D:D:D

9 Berry Berry | Web | 11. března 2016 v 16:16 | Reagovat

Ehm, ještě že ten proud slin nedopadl až na klávesnici :-D

10 Polly Polly | 11. března 2016 v 16:45 | Reagovat

[9]: berry, keby daco... o 5 minut hotove!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama